Er zijn verschillende manieren om reisadviseur te worden. Hieronder staan enkele voorbeelden:

1. Opleiding of cursus: Er zijn verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen om kennis op te doen over de reisbranche en de verschillende producten en diensten die worden aangeboden. Bijvoorbeeld een MBO-opleiding Reizen of een cursus Basiskennis Reisbranche. Tijdens deze opleidingen en cursussen leer je over het organiseren van reizen, het verkopen van reisproducten en het adviseren van klanten.

2. Werkervaring: Door te werken bij een reisbureau of touroperator kun je ervaring opdoen in de reisbranche en je kennis en vaardigheden verder ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld als stagiair, medewerker op een reisbureau of als medewerker bij een touroperator.

31. Training on the job: Vaak bieden reisbureaus en touroperators ook interne trainingen aan om hun medewerkers verder te ontwikkelen en bij te scholen. Hierdoor kun je als reisadviseur ook verder groeien in je functie en je kennis en vaardigheden uitbreiden.

4. Zelfstudie: Er zijn ook verschillende boeken, websites en online cursussen beschikbaar waar je zelf kennis kunt opdoen over de reisbranche en het adviseren van klanten.

Belangrijk is dat een reisadviseur goed op de hoogte is van de bestemmingen en producten die hij of zij verkoopt. Daarnaast is het belangrijk dat een reisadviseur goed kan luisteren naar de wensen van de klant en hierop kan inspelen door een passend reisadvies te geven. Ook moet een reisadviseur klantgericht zijn en goed kunnen communiceren.