Het beginnen van een reisbureau: hoe start je?

Er staat op deze pagina veel informatie. En het is allemaal van belang. Pak dus gerust een kopje koffie of thee, zodat je goed de tijd hebt om deze pagina te lezen :-)

Als jij op het punt staat een eigen reisbureau te starten, dan wil je natuurlijk weten wat je allemaal moet regelen om vlekkeloos aan de slag te gaan. Van de juiste verzekeringen tot aan een goed functionerende website en een slimme marketingstrategie: het zijn allemaal belangrijke zaken die je ineens moet regelen of waar je achteraan moet. Daarom vind je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om moeiteloos jouw droom te verwezenlijken en je eigen reisbureau te starten!

ontwikkeld door experts

Geen vergunning nodig om zelf een reisbureau te starten.

Het is goed om te weten dat je in Nederland geen speciale vergunningen of diploma’s nodig hebt om een reisbureau te starten. Hierdoor kun je dus in theorie gelijk je bedrijf opzetten.

Binnen Nederland gelden er natuurlijk wel bepaalde wettelijke regels waar je je als ondernemer binnen de reisbranche aan moet houden (bijvoorbeeld de Reclamecode voor Reisaanbiedingen en specifieke BTW/belastingregels voor reisbureaus zoals de Reisbureauregeling).

Europese wet op pakketreizen: zorg dat je je verplichtingen kent.

Naast de Nederlandse regelgeving moet je ook een oog houden op de Europese wetgeving. Ga je namelijk pakketreizen aanbieden (bijvoorbeeld een vliegticket en hotel adviseren, of rondreizen samenstellen waarin je hotels en excursies combineert)? Dan moet je volgens de Europese wet een garantieregeling hebben tegen financieel onvermogen. Dat wil zeggen dat je je aan moet sluiten bij een garantiefonds. Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), STO-Garant, Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO) en VZR Garant zijn partijen waarbij je een garantieregeling kunt afsluiten.

“300% meer boekingen en zelf achter het stuur”

Miriam Kok

“De enorme groei van Kingfisher Tours Egypte is het ‘levende bewijs’ dat Wendy’s website adviezen en marketingmethodes werken. Mede dankzij Wendy hebben wij 300% meer boekingen en zit ik nu weer zélf achter het stuur van mijn bedrijf en dat wens ik iedereen toe.”

Miriam Kok, Kingfisher Tours Egypte

Word lid van branchevereniging VvKR.

Hoewel je op eigen kracht gerust een reisbureau kan starten, is een helpende hand of wat advies nooit verkeerd. Daarom is het verstandig om je aan te melden bij brancheorganisatie Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). Zoals de naam aangeeft is VvKR een belangenvereniging gericht op de kleinere reisbureaus. De leden en ervaringsdeskundigen van deze vereniging runnen allemaal zelf ook een eigen kleinschalige reisorganisatie en zij zijn dus gericht op een persoonlijke benadering en kleinschalig toerisme. Hierdoor kun jij met een gerust gevoel prachtige reizen en avonturen voor je reizigers regelen én profiteren van collectieve voordelen op verzekeringen, juridisch advies, zakelijke trainingen en marketing masterclasses (deze laatste worden vaak verzorgd door marketingcoach en mede-oprichtster van reisbureauwebsite.nl, Wendy Assenberg van Eijsden).

VvKR heeft ook een handig handboek voor Startende Reisorganisaties waarin je alles leert over juridische eisen, inkoop, garantiefondsen, schrijven van een ondersnemersplan etc.).

Een andere organisatie die je kunt overwegen is de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR). Dit is een van de belangrijkste brancheorganisaties binnen de reisbranche en zij verwelkomen zowel grote bedrijven als starters. Via ANVR kun je in gesprek komen met ervaren coaches die je graag helpen om soepeltjes je reisbureau te starten. Daarbij moeten we wel een kanttekening maken dat deze organisatie toch meer gericht is op grotere partijen en de kosten om je hierbij aan te sluiten liggen ook veel hoger. Misschien is een lidmaatschap van ANVR in de toekomst een goede investering, maar als je net je reisbureau start is de VVKR waarschijnlijk een betere match.

Reisbureau starten met vertrouwd keurmerk

Als je lid bent van VvKR (of ANVR) dan mag je vervolgens hun logo vermelden op je reisbureau website. Zo’n logo zal meer vertrouwen scheppen bij potentiële klanten. Daar komt nog eens bij dat het simpelweg een makkelijke manier is om aan potentiële klanten te laten zien dat je werkt volgens strenge kwaliteitseisen en alles serieus aanpakt. Naast het VvKR-logo is het ‘keurmerk’ van een garantiefonds, zoals dat van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) het belangrijkste keurmerk dat je kunt hebben als je reisbureau start.

Verzekeringen en voorwaarden om eigen online reisbureau te starten.

Een lidmaatschap van een gerenommeerde organisatie zoals VVKR is natuurlijk niet genoeg. Er zijn nog wat belangrijke zaken waar je goed over na moet denken als je een eigen online reisbureau start. Zaken waarover je moet nadenken zijn bijvoorbeeld hoe je omgaat met aanbetalingen van een reis of annuleringen.

Algemene reisvoorwaarden ops