Om een reisbureau te starten, zijn er verschillende stappen die je moet nemen en zaken die je moet regelen. Hieronder staan enkele belangrijke aspecten:

Kennis en ervaring: Het is belangrijk om een goede kennis te hebben van de reisbranche en de verschillende producten en diensten die worden aangeboden. Het is aan te raden om relevante opleidingen en cursussen te volgen en ervaring op te doen in de branche door bijvoorbeeld stage te lopen bij een reisbureau of touroperator.

Businessplan: Maak een gedetailleerd businessplan waarin je de doelen, strategieën, marktanalyse en financiële projecties beschrijft.

Inschrijving KvK: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK) en registreer je bedrijfsnaam.

Vergunningen en verzekeringen: Zorg dat je de benodigde vergunningen en verzekeringen hebt geregeld. Bijvoorbeeld een vergunning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als je als touroperator wilt opereren en verzekeringen zoals aansprakelijkheidsverzekeringen en een reisbureaugarantiefonds.

Locatie en inrichting: Kies een geschikte locatie voor je reisbureau en richt deze in met de benodigde apparatuur, zoals computers, printers, telefoon en meubilair.

Relaties met leveranciers: Leg contact met touroperators, luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere leveranciers van reisproducten en diensten, zodat je hun aanbod kunt aanbieden aan je klanten.

Marketing en promotie: Ontwikkel een marketing- en promotiestrategie om je reisbureau onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten, zoals advertenties, flyers en sociale media.

Personeel: Bepaal of je personeel wilt aannemen en zorg voor een goede selectie en inwerking van je medewerkers.

Dit zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden als je een reisbureau wilt beginnen. Het is aan te raden om je goed te laten informeren en adviseren door brancheorganisaties en experts in de reisbranche.