Een reisspecialist is een persoon die zich heeft gespecialiseerd in het organiseren en verkopen van reizen naar een bepaalde bestemming, activiteit of doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld zijn een reisspecialist in avontuurlijke reizen, een specialist in reizen naar een bepaalde bestemming zoals Japan of een specialist in reizen voor mensen met een bepaalde interesse, zoals fotografie of culinaire reizen.

Een reisspecialist heeft vaak veel kennis over de bestemming(en) of het type reis waarin hij of zij is gespecialiseerd. Hierdoor kan hij of zij de klant van gedetailleerde informatie voorzien en tips geven over de beste reisperiode, accommodaties, activiteiten en bezienswaardigheden. Ook kan de reisspecialist advies geven over de benodigde reisdocumenten, vaccinaties en verzekeringen.

Reisorganisaties en reisbureaus maken vaak gebruik van de expertise van reisspecialisten bij het samenstellen van hun reisaanbod en het adviseren van klanten. Ook kan een reisspecialist als zelfstandig ondernemer werken en zijn of haar eigen klantenkring opbouwen door zich te profileren als expert in een bepaald type reis of bestemming.