Een zelfstandig reisadviseur is een persoon die als zelfstandig ondernemer werkt en reizen verkoopt vanuit huis of een eigen kantoor. Het is dus eigenlijk een soort freelance reisadviseur.

Een zelfstandig reisadviseur werkt meestal voor een franchiseformule of aangesloten bij een reisbureauketen. Hierbij maakt de reisadviseur gebruik van de inkoopkracht en ondersteuning van de franchisegever, maar heeft de vrijheid om zelf te bepalen hoe hij of zij de reizen verkoopt. Dit kan bijvoorbeeld door persoonlijk contact met klanten, via de telefoon, via e-mail of via sociale media.

Een zelfstandig reisadviseur moet zelf zorgen voor zijn of haar eigen klantenbestand en het opbouwen van een goede reputatie. Hierbij kan het helpen om een specialisme te hebben, bijvoorbeeld reizen naar een bepaald land of type reis.

Een voordeel van werken als zelfstandig reisadviseur is dat je de vrijheid hebt om je eigen werktijden en tarieven te bepalen. Daarnaast kun je werken vanuit huis of een eigen kantoor, wat flexibiliteit en kostenbesparing biedt. Echter, als zelfstandig ondernemer draag je ook de verantwoordelijkheid voor je eigen administratie, marketing en klantenservice.