Een ZRA is een afkorting voor Zelfstandig Reisadviseur. Dit is een persoon die als zelfstandig ondernemer werkt en reizen verkoopt vanuit huis of een eigen kantoor. De term ZRA wordt vooral gebruikt in Nederland.

Een ZRA werkt meestal voor een franchiseformule of is aangesloten bij een reisbureauketen. Hierbij maakt de ZRA gebruik van de inkoopkracht en ondersteuning van de franchisegever of reisbureauketen, maar heeft de vrijheid om zelf te bepalen hoe hij of zij de reizen verkoopt. Dit kan bijvoorbeeld door persoonlijk contact met klanten, via de telefoon, via e-mail of via sociale media.

Een ZRA moet zelf zorgen voor zijn of haar eigen klantenbestand en het opbouwen van een goede reputatie. Hierbij kan het helpen om een specialisme te hebben, bijvoorbeeld reizen naar een bepaald land of type reis.

Als ZRA draag je de verantwoordelijkheid voor je eigen administratie, marketing en klantenservice. Je hebt de vrijheid om je eigen werktijden en tarieven te bepalen en je kunt werken vanuit huis of een eigen kantoor, wat flexibiliteit en kostenbesparing biedt.