Een reisbureau en een reisorganisatie zijn beide actief in de reisbranche, maar ze hebben wel verschillende functies en taken.

Een reisbureau is een tussenpersoon tussen de klant en de verschillende aanbieders van reisproducten en diensten, zoals luchtvaartmaatschappijen, hotels, touroperators en autoverhuurbedrijven. Het reisbureau adviseert en verkoopt reizen en vakanties aan klanten, waarbij het rekening houdt met de wensen en het budget van de klant. Het reisbureau regelt de boekingen en zorgt ervoor dat alles geregeld is voor de klant.

Een reisorganisatie is een bedrijf dat zelf reizen samenstelt en organiseert. Dit kan bijvoorbeeld een pakketreis zijn waarbij vervoer, accommodatie en activiteiten in één pakket zijn samengevoegd. Een reisorganisatie kan ook groepsreizen, individuele reizen of maatwerkreizen organiseren. De reisorganisatie is verantwoordelijk voor het samenstellen van de reis, het regelen van de boekingen en het uitvoeren van de reis.

Het belangrijkste verschil tussen een reisbureau en een reisorganisatie is dus dat een reisbureau als tussenpersoon optreedt tussen klant en aanbieder, terwijl een reisorganisatie zelf reizen samenstelt en organiseert. Een reisbureau verkoopt reizen van verschillende aanbieders, terwijl een reisorganisatie eigen producten verkoopt.