Als zelfstandig reisadviseur (ZRA) bepaal je zelf jouw inkomsten en verdiensten. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal uren dat je werkt, het aantal klanten dat je bedient en de marges die je maakt op de verkochte reizen.

Als ZRA werk je meestal op commissiebasis, wat betekent dat je een percentage krijgt van de verkoopprijs van de reis die je verkoopt. De hoogte van deze commissie kan variëren, afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met de reisorganisatie waar je mee samenwerkt.

Daarnaast kun je als ZRA ook eigen tarieven hanteren voor jouw diensten, bijvoorbeeld voor advies- en boekingskosten. Het is belangrijk om deze tarieven duidelijk te communiceren naar jouw klanten, zodat zij weten wat ze kunnen verwachten.

Het is lastig om een exact bedrag te noemen wat een ZRA gemiddeld verdient, aangezien dit afhankelijk is van de genoemde factoren en ook van jouw ervaring en kennis in de reisbranche. Het is belangrijk om te investeren in jouw eigen marketing, netwerk en kennis om zo succesvol mogelijk te zijn als ZRA.