Is het altijd jouw droom geweest om zelf een reisbureau te starten? Heb je inmiddels ook de gelegenheid gecreëerd om dit te verwezenlijken? Dan wil je natuurlijk zo effectief mogelijk te werk gaan. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook een duidelijker beeld krijgen wat de kosten zijn van zelf een reisbureau starten. Lees in dat geval snel verder! Hier vind je alle antwoorden op de vragen waar je nog mee zit. Vervolgens kun je zorgeloos zelf een reisbureau starten.

ontwikkeld door experts

Begin met een ondernemingsplan voor jezelf.

Het belangrijkste instrument van een organisatie of onderneming is het achterliggende plan. Daarom is het een goede eerste stap om voor jezelf een ondernemingsplan uit te werken als je zelf een reisbureau start. Probeer tijdens het opstellen altijd je plannen van diverse perspectieven en invalshoeken te bekijken. Denk daarbij ook aan de minder leuke zaken. Vervolgens heb je een stevig businessplan voor je reisorganisatie waar je altijd op kan terugvallen en wat met je mee kan groeien.

Houd tijdens het opstellen van je ondernemingsplan gelijk rekening met voorwaarden die je moet opstellen en hanteren. Zo is het verstandig om de standaarden van de branche over te nemen en deze eventueel naar je eigen invulling aan te passen. O.a. de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) heeft standaardreisvoorwaarden beschikbaar die jij kunt gebruiken. Hierin leg je bijvoorbeeld vast hoe je omgaat met aanbetalingen of annuleringen.

Onderzoek de branche als je zelf een reisbureau start.

Wanneer je een ondernemingsplan gaat opstellen, dan zul je misschien merken dat je kennis over de reisbranche nog niet zo groot is. Dit is dan hét uitgelezen moment om je erin te verdiepen. Hoe beter je onderzoek doet, hoe groter je kansen van overleven zullen zijn als je zelf een reisbureau start. Bovendien krijg je dan gelijk een gevoel voor de kosten die verbonden zijn bij een online reisbureau starten.

De juiste connecties maken om een online reisbureau te starten.

Er zijn een aantal belangrijke partijen binnen de reisbranche die jou kunnen helpen bij het starten van je reisbureau, zoals bijvoorbeeld brancheverenigingen en garantiefondsen.

Omdat je als reisorganisatie aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om je bij hen te mogen aansluiten en hun logo’s te voeren, vergroot je de betrouwbaarheid van jouw reisbureau naar potentiële klanten. En hoe meer jouw websitebezoekers je vertrouwen, hoe groter de kans dat ze bij jou boeken en hoe succesvoller je zult zijn wanneer je zelf een reisbureau start.

Kosten voor lid worden van een branche organisatie

Wanneer je bijvoorbeeld het logo van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) of Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) mag voeren, dan zorgt dat voor vertrouwen bij jouw reizigers. De kosten om je met jouw reisorganisatie bij zo’n brancheorganisatie aan te sluiten verschillen sterk: de kosten van het lidmaatschap voor de VvKR zijn bijvoorbeeld veel lager (ongeveer 100 euro per jaar) dan de kosten voor het lidmaatschap van de ANVR (ongeveer 1200 euro per jaar). Dit komt omdat de VvKR zich echt specialiseert in het ondersteunen van kleine reisorganisaties, terwijl bij ANVR juist meer grote partijen zijn aangesloten.

Aansluiten bij een garantiefonds voor reisbureaus

Naast de VvKR en ANVR zijn Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), STO Garant, GGTO en andere garantiefondsen interessante partijen om je in te verdiepen. Deze garantiefonsen geven zekerheid voor jouw reizigers, want mocht jij als reisorganisatie failliet gaan of andere financiële problemen hebben waardoor jij een reis niet langer kunt laten doorgaan, dan zorgt een garantiefonds ervoor dat de reis alsnog wordt uitgevoerd of dat mensen hun geld terug krijgen.

Wat kost het om je reisbureau aan te sluiten bij een garantiefonds?

De kosten om je als reisbureau aan te sluiten bij een garantiefonds verschillen afhankelijk van jouw keuze. STO garant is bijvoorbeeld een speciale ‘derdegeldenregeling’ die (financieel) laagdrempelig is en speciaal door VVKR en STO ontwikkeld is voor kleinschalige reisorganisaties. Zo’n derdegeldenrekening houdt in dat de reissom veilig bewaard wordt bij het garantiefonds tot op het moment dat de reis daadwerkelijk is uitgevoerd en pas daarna naar jou als reisbureau wordt overgemaakt. SGR en GGTO zijn wat duurder om je bij aan te sluiten en zij zijn dan ook populairder bij grotere touroperators.

Veilig en verzekerd zelf een reisbureau starten.

Een ander punt van aandacht zijn mogelijke verzekeringen die je moet afsluiten. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de aanbieders en wat jouw wensen zijn. Zo is het gebruikelijk om minstens een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Met deze verzekering voorkom je hoge kosten als er iets gebeurt met een reiziger tijdens een reis of excursie die ze bij jou geboekt hebben.

Voorkom hoofdpijn in de toekomst

Neem de tijd om te bedenken hoe je jezelf wilt verzekeren en waartegen. Door hier eerst goed voor te zitten, kun je je behoorlijk wat hoofdpijn in de toekomst besparen. Wees daarbij wel realistisch: verzeker je vooral voor de belangrijke zaken. De kosten kunnen zeker met verzekeringen al gauw oplopen. Aangezien je niet zeker weet of zelf een reisbureau starten goed zal uitpakken, is het belangrijk om hier bewuste keuzes te maken. Een aansprakelijkheidsverzekering is een voorbeeld van een verzekering die je voor je reisorganisatie wel moet overwegen: deze moet je bijvoorbeeld verplicht hebben als je lid wilt worden van een branchevereniging zoals de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties.

300% meer boekingen en zelf achter het stuur

Miriam Kok

“De enorme groei van Kingfisher Tours Egypte is het ‘levende bewijs’ dat Wendy’s website adviezen en marketingmethodes werken. Mede dankzij Wendy hebben wij 300% meer boekingen en zit ik nu weer zélf achter het stuur van mijn bedrijf en dat wens ik iedereen toe.”

Miriam Kok, Kingfisher Tours Egypte

Vliegtickets en reizen inkopen voor je online reisbureau.

Een ander aspect waar je kostenbewust kunt zijn als je zelf een reisbureau start is het inkopen van je product, namelijk de vliegtickets en reizen. Je kunt ervoor kiezen om de kanalen te gebruiken die ook voor consumenten beschikbaar zijn, maar dan ben je niet erg kostenbewust bezig. Er zijn namelijk ook partijen die grote aantallen tickets inkopen en vervolgens doorverkopen aan start-ups en starters zoals jij. Deze partijen heten consolidators. Als je met andere woorden bij consolidators de vliegtickets en reizen inkoopt, dan ben je voordeliger uit.

Investeer in een goede website als je zelf een reisbureau start.

Ten slotte willen we nog even benadrukken dat ook een goede website het verschil tussen succes en flop kan maken. Met de juiste website kun je gemakkelijk veel leads en klanten binnenhalen wanneer je zelf een reisbureau start. Maar veel startende reisorganisaties gaan hier de fout in en laten hun eerste website bouwen, zonder zelf te weten waar een goede website voor een reisbureau aan moet voldoen. Uiteindelijk loop je dan achteraf tegen allerlei onverwachte kosten aan voor aanpassingen en problemen, waarvan jij niet wist dat er erop moest letten of afspraken over moest maken.

Daarom is het verstandig om in het begin gelijk goed na te denken voor je gaat investeren. Er zijn eigenlijk twee opties om te zorgen dat je alleen je geld investeert in een gòede reisbureau website; één die jou ook daadwerkelijk boekingen gaat opleveren:

Optie 1 – investeer in het laten bouwen van een goede reisbureau website: werk alleen met een websitebouwer die ervaring heeft in de reisbranche:
Laat jouw reisbureau website alleen bouwen door een websitebouwer die echt ervaring heeft met de reisbranche. Iemand die niet alleen technisch weet hoe je een website bouwt, maar die ook ervaring heeft met echt sterke marketingwebsites voor het online verkopen van reizen: websites met overtuigende teksten en een goed SEO- en gebruiksvriendelijk design, specifiek voor kleinschalige reisorganisaties zoals jij die gaat starten. Want een reisbureau website is echt totaal iets anders dan de website voor een kapper of een webshop of ander lokaal bedrijf.

Zo hebben wij bij reisbureauwebsite.nl jaren ervaring met het ontwerpen en bouwen van websites die ook daadwerkelijk boekingen opleveren. Wij weten alle ins en outs als het gaat om een goede reisbureau website. En als je site eenmaal live staat en je bedrijf is gestart, dan verdien je die kosten binnen een mum van tijd terug!

Optie 2 – investeer in je eigen kennis over websites en online verkopen in de reisbranche voordat je zelf gaat bouwen of laat bouwen door een ander:
Heb je echt geen budget voor een websitebouwer met ervaring in de reisbranche die ook nog eens verstand heeft van marketing en design? En kies je er voor om jouw website zelf te bouwen, of het te laten doen door iemand die je via via kent? In dat geval is optie 2 beter geschikt voor jou: investeer vóórdat je daadwerkelijk je website gaat (laten) bouwen eerst in je eigen kennis over online verkopen in de reisbranche en websitedesign!!

Anders loop je echt het risico dat je kosten maakt voor een website die je alleen maar onaangename verrassingen en kosten achteraf oplevert: een website met en standaard WordPress thema wat niet flexibel genoeg is voor het type reizen wat jij wilt gaan aanbieden, een site die technisch niet goed werkt, die allerlei aanpassingen achteraf of tijdens het bouwproces nodig blijkt te hebben, of een website waarmee je niet gevonden wordt in Google etc. etc.

Wij hebben (speciaal voor mensen die net hun reisbureau starten en misschien niet te hoge kosten kunnen maken) een online cursus ontwikkeld, waarin we jou helpen met alles wat nodig is om een goede reisbureau website te laten bouwen en direct vanaf de start van jouw reisorganisatie via je eigen website reizen te gaan verkopen.

Vind hier meer informatie over de cursus ‘Een website die online boekingen oplevert’, speciaal voor startende reisondernemers met een kleiner budget, die tegen niet al te hoge kosten toch een succesvolle start voor hun reisbureau willen.

Kosten starten reisbureau: een klein overzicht.

Kortom, er zijn diverse kostenposten als je zelf een reisbureau start. De exacte kosten kunnen sterk uiteenlopen. Er zijn namelijk diverse aspecten waar je kostenbewust kunt zijn. Hieronder vind je een klein overzicht wat allemaal geld gaat kosten als je zelf een reisbureau start:
● Aanmelden bij de KvK
● Verzekeringen (waaronder een beroepsaansprakelijkheidsverzekering)
● Lidmaatschap bij organisaties binnen de reisbranche (denk aan VvKR, ANVR, SGR, STO-Garant en anderen)
● Boekingssysteem of een affiliate inzetten die zo’n systeem gebruikt (bij kleinschalige reisorganisatie lang niet altijd nodig, voor niet direct bij de start)
● Vliegtickets en reizen inkopen
● Reisbureau website (laten) bouwen
● Cursus over marketing en online verkopen volgen

Wil je kosten besparen bij het starten van jouw reisbureau? Begin dan met onderstaande gratis opties om informatie te krijgen over sterke marketing en websites:
Download het gratis marketinghandboek voor kleinschalige reisorganisaties
• Vind gratis tips en trainingen via de Facebook Community voor Kleinschalige Reisorganisaties
• En plan een gratis website adviesgesprek in via dit formulier, zodat wij met je mee kunnen denken over een goede website oplossing voor jouw reisbureau.

Zo werken wij.

Van strategie en concept, ontwerp en ontwikkeling, tot onderhoud en support. Dat is hoe wij succesvolle WordPress websites voor reisbureaus, touroperators, (kleinschalige) reisorganisaties en ZRA’s maken.

wendy rug laptop reisbureauwebsite

Tevreden klanten

marjolein penning

“Ik ken Michel al vele jaren en hij heeft de websites gebouwd voor zowel Lotus Tours als Eshi Eco Travel. Dit tot zeer grote tevredenheid! Michel voelt uitstekend aan wat de wensen zijn en maakt in overleg de website helemaal op maat. Hij denkt ook actief mee en komt met suggesties voor verbeteringen waar je zelf niet snel aan zou denken. Verder reageert hij bijzonder snel en als het nodig is ook buiten kantooruren wat ik echt een grote toegevoegde waarde vind. De nieuwe website voor Eshi Eco Travel heeft ook gezorgd voor een enorme toename van het aantal aanvragen. Kortom: een echte aanrader!”

Marjolein Penning, Eshi Travel & Lotus Tours

“Een aanrader, het werkt echt! Een compleet format waar je veel aan hebt als je meer online boekingen binnen wil krijgen.“

Gerda Boersma, Atma Asia Travel
flore meylan e1626779886449

“Omdat we al een aantal jaren aan het zoeken waren naar een plan hoe we de website van www.tura-travel.nl beter vindbaar konden maken, zijn we met Wendy en Michel in zee gegaan. Het is fijn om een koers te varen en te vertrouwen dat de website er beter uit komt”.

Flore Meylan en Donald Koskamp, Tura Travel
ontvang meer boekingen

Ontvang meer online boekingen met een bewezen succes formule.

Wij bouwen écht goede WordPress websites voor kleinschalige reisorganisaties, dankzij een bewezen succesformule. Volledig passend bij jouw bedrijf. Van strategie en concept, via ontwerp en ontwikkeling naar onderhoud en support. Meer online boekingen. Meer tijd over voor andere zaken. Wil jij ook online succes behalen?