Reizigers voorzien van een onvergetelijk avontuur, alles tot in de puntjes regelen en klanten een onvergetelijke ervaring bezorgen. Klinkt dat als muziek in je oren? Dan is je eigen reisbureau starten in Nederland en/of België echt iets voor jou! Het is namelijk stiekem niet meer zo moeilijk. Je moet alleen weten waar je moet beginnen en wat je allemaal op orde moet hebben. Om je goed op weg te helpen, delen wij op deze pagina alle onmisbare informatie die je nodig hebt om je eigen reisbureau te starten in Nederland en/of België.

ontwikkeld door experts

Duik in de wetgeving en onderzoek de branche.

De eerste stap is om je kennis met betrekking tot de reisbranche wat bij te schaven. Zo is het goed om na te gaan wat de wetgeving is in het land waar je reizen wilt aanbieden. Daarnaast kan het geen kwaad om te onderzoeken welke spelers binnen de branche belangrijk zijn. Er zijn bijvoorbeeld organisaties die startende reisbureaus op diverse manieren kunnen helpen.

Vergunningen en verzekeringen als je een reisbureau start

Sinds een aantal jaar hoef je zowel in Nederland als in België geen speciale vergunningen of diploma’s te hebben om je eigen reisbureau te starten. Wel moet je rekening houden met de Europese wetgeving. Zo mag je alleen bepaalde reisovereenkomsten aanbieden als je aangesloten bent bij een garantiefonds. Dat heeft te maken met financieel onvermogen: wanneer jij failliet zou gaan, moeten je klanten zeker weten dat zij hun geld terug krijgen of dat hun reis alsnog doorgaat bij een andere organisatie. Zo’n garantieregeling kun je bij diverse partijen afsluiten die daarin gespecialiseerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) in Nederland en Federale Overheidsdienst Financiën in België.

Naast een garantieregeling moet je tevens verzekeringen aansluiten. Uiteraard kun je zelf beslissen op welke manieren je jouw reisbureau verzekerd. Wel is er één verzekering die je minstens moet afsluiten. We bedoelen dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) in Nederland en een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid in België.

Brancheverenigingen en lidmaatschap.

Ook is het een optie om je aan te sluiten bij een branchevereniging. In Nederland is bijvoorbeeld de brancheorganisatie Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) een aanrader. Deze vereniging is namelijk gericht op de belangen van kleinere reisbureaus. In België is er onder andere de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) waar je een lidmaatschap kunt afsluiten, maar deze is niet speciaal gericht op startende of kleinschalige reisorganisaties. Ons advies is wel om vooraf de contributie te checken. Het is namelijk niet handig om je aan te sluiten bij een grote en daardoor dure branchevereniging als je net een eigen reisbureau start in Nederland of België.

300% meer boekingen en zelf achter het stuur

Miriam Kok

“De enorme groei van Kingfisher Tours Egypte is het ‘levende bewijs’ dat Wendy’s website adviezen en marketingmethodes werken. Mede dankzij Wendy hebben wij 300% meer boekingen en zit ik nu weer zélf achter het stuur van mijn bedrijf en dat wens ik iedereen toe.”

Miriam Kok, Kingfisher Tours Egypte

Maak een ondernemingsplan voor jezelf

Hoewel ondernemingsplannen voornamelijk worden opgesteld als er geld geleend moet worden, kan het ook helpen als je een nieuw bedrijf start. Door zo’n plan op te stellen en uit te werken bekijk je jouw idee vanuit diverse invalshoeken. Vervolgens krijg je een stevig plan dat de blauwdruk vormt om jouw reisbureau te starten in Nederland of België. Bovendien kan zo’n uitgewerkt ondernemingsplan met je meegroeien door de jaren heen.

Vergeet je marketing niet – hoe ga je jouw reisbureau promoten?

Naast het ondernemingsplan moet je vooral niet vergeten om na te denken over het allerbelangrijkste onderdeel voor het runnen van een reisbureau: het krijgen van je eerste boekingen! Want alleen het openen van je reisbureau is niet voldoende, je hebt een gedegen plan voor je marketing nodig. Je moet online zichtbaar worden voor reizigers die op pad willen en zorgen dat je op internet met je website en social media goed vindbaar bent.

Wil je alvast gratis tips ontvangen over hoe jij jouw reisorganisatie vanaf de start goed kunt promoten op de Nederlandse en Belgische markt? Word dan lid van de Facebook Community voor Kleinschalige Reisorganisaties. Onze eigen marketingcoach Wendy organiseert hier regelmatig gratis marketingtrainingen voor kleinschalige reisorganisaties en je kunt er ook vragen stellen en leren van andere ervaren reisondernemers die vaak al jaren succesvol hun eigen reisbureau runnen. Stel je vooral even persoonlijk voor aan de andere reisspecialisten en laat hen weten wat voor reisbureau je wilt gaan starten, dan zul je zien dat je ‘concullega’s’ altijd bereid zijn je te helpen met advies en support!

Reizen aanbieden als je een reisbureau start in Nederland of België.

De volgende stap is het regelen van je aanbod. Zonder vliegtickets en reizen kun je natuurlijk geen reisbureau starten in België of Nederland. Er zijn verschillende manieren hoe je als startende reisorganisatie aan je aanbod kunt komen. Zo kun je ten eerste dezelfde kanalen gebruiken als de consumenten. Ten tweede zijn er grote partijen genaamd consolidators die in grote aantallen reizen en tickets inkopen. Vervolgens verkopen ze deze door aan start-ups en startende reisbureaus. Als je een reisbureau start in Nederland of België, dan is het dus gunstig om in zee te gaan met zo’n partij. Airtrade is een grote consolidator in België en in Nederland kun je terecht bij ATPI of Vuelandia.

Reisbureau starten compleet met goed werkende website.

Een ander cruciaal element als je een reisbureau start in Nederland of België is je website. De zoektocht van jouw potentiële reizigers begint vrijwel altijd online en ook boeken doet het merendeel van de Nederlanders en Belgen online (tegenwoordig zelfs vaak op een tablet of mobiel).
Houd er bij het starten van jouw reisbureau dus rekening mee dat je je in internetmarketing zult moeten verdiepen. Begin bijvoorbeeld met downloaden van het gratis marketinghandboek voor kleinschalige reisorganisaties van onze eigen marketingexpert Wendy. Zij organiseert ook regelmatig gratis marketingtrainingen voor starters en meer ervaren reisagenten (onder andere in samenwerking met de VVKR). Je kunt natuurlijk ook een online marketingcursus voor kleinschalige reisspecialisten volgen en leren hoe je van jouw reisbureauwebsite een ware boekingsmagneet maakt.

In de trainingen leer je o.a. hoe je gevonden wordt in Google en hoe je via slimme E-mailmarketing makkelijk aan boekingen komt. Je website is het allerbelangrijkste onderdeel van jouw eigen marketing en het is dus heel belangrijk dat deze goed werkt. Er is immers niets zo vervelend als een slecht werkende website. Een goed werkende, professionele website als je een reisbureau start kan dan ook tot 300% meer boekingen leiden!

Wij schieten te hulp!

Ga je een reisbureau starten in Nederland of België en weet je niet hoe je een professionele website kunt bouwen? Wij staan voor je klaar! Gewapend met onze kennis en ervaring bij andere reisorganisaties, creëren we binnen de kortste keren een website die volledig voldoet aan jouw wensen en eisen en die jou boekingen oplevert. Doordat wij je deze taak uit handen nemen, kun jij je helemaal focussen op je reisbureau starten in Nederland of België.

Dus ben je inmiddels benieuwd geworden naar de mogelijkheden om een website door ons te laten bouwen? Neem dan gerust contact met ons op! Samen bespreken we jouw wensen. Vervolgens maken we samen een reisbureau website die reizigers maar al te graag bezoeken om hun eerstvolgende reis te boeken!

Zo werken wij.

Van strategie en concept, ontwerp en ontwikkeling, tot onderhoud en support. Dat is hoe wij succesvolle WordPress websites voor reisbureaus, touroperators, (kleinschalige) reisorganisaties en ZRA’s maken.

wendy rug laptop reisbureauwebsite

Tevreden klanten

marjolein penning

“Ik ken Michel al vele jaren en hij heeft de websites gebouwd voor zowel Lotus Tours als Eshi Eco Travel. Dit tot zeer grote tevredenheid! Michel voelt uitstekend aan wat de wensen zijn en maakt in overleg de website helemaal op maat. Hij denkt ook actief mee en komt met suggesties voor verbeteringen waar je zelf niet snel aan zou denken. Verder reageert hij bijzonder snel en als het nodig is ook buiten kantooruren wat ik echt een grote toegevoegde waarde vind. De nieuwe website voor Eshi Eco Travel heeft ook gezorgd voor een enorme toename van het aantal aanvragen. Kortom: een echte aanrader!”

Marjolein Penning, Eshi Travel & Lotus Tours

“Een aanrader, het werkt echt! Een compleet format waar je veel aan hebt als je meer online boekingen binnen wil krijgen.“

Gerda Boersma, Atma Asia Travel
flore meylan e1626779886449

“Omdat we al een aantal jaren aan het zoeken waren naar een plan hoe we de website van www.tura-travel.nl beter vindbaar konden maken, zijn we met Wendy en Michel in zee gegaan. Het is fijn om een koers te varen en te vertrouwen dat de website er beter uit komt”.

Flore Meylan en Donald Koskamp, Tura Travel
ontvang meer boekingen

Ontvang meer online boekingen met een bewezen succes formule.

Wij bouwen écht goede WordPress websites voor kleinschalige reisorganisaties, dankzij een bewezen succesformule. Volledig passend bij jouw bedrijf. Van strategie en concept, via ontwerp en ontwikkeling naar onderhoud en support. Meer online boekingen. Meer tijd over voor andere zaken. Wil jij ook online succes behalen?