Iedereen kan in Nederland een eigen reisorganisatie starten. Je hebt geen speciale diploma’s of vergunningen nodig. Hoe je start kan echter op lange termijn wel een effect hebben. Wil je weten hoe je effectief een eigen reisorganisatie begint? Wat je kunt doen om direct klanten aan te trekken en vervolgens omzet te genereren? Lees dan snel verder! Op deze pagina vind je alle antwoorden en meer. Dus ga er even goed voor zitten en ontdek wat jij moet doen om succesvol je reisorganisatie te beginnen!

ontwikkeld door experts

Verdiep je in de reisbranche en stel een ondernemingsplan op

Goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook zeker als je een eigen reisorganisatie start. De eerste stap is jezelf verdiepen in de branche. Hoeveel weet je echt over de reisbranche? Wanneer je onderzoek doet, dan zul je er al gauw achter komen dat er misschien wat gaten in je kennis zijn. Door jezelf vooraf goed te verdiepen, heb je gelijk een beter beeld over waar je aan begint als je een eigen reisorganisatie start. Bovendien krijg je het kostenplaatje van een reisorganisatie beginnen gelijk inzichtelijk.

De volgende stap is een ondernemingsplan opstellen als je een eigen reisorganisatie start. Doorgaans worden ondernemingsplannen alleen opgesteld als er geld geleend moet worden. Desondanks is het een goede oefening om te doen als je een reisorganisatie begint. Op deze manier word je namelijk geforceerd om op verschillende manieren en vanuit uiteenlopende invalshoeken na te denken over je plan:
• Hoe ga je bijvoorbeeld zorgen dat je opvalt tussen alle concurrerende reisorganisaties?
• Op welke doelgroep ga je je richten (welk type klanten wil jij gaan aantrekken met je reisorganisatie en waar kun je die bereiken?)
• En welk type reizen ga je precies aanbieden? Ga je je specialiseren in een specifieke bestemming of type reizen en zorgen dat je daarin echt specialist wordt? Of ga je meerdere bestemmingen aanbieden?

Bovenstaande keuzes hebben allemaal invloed op jouw marketingstrategie, want als je boekingen wilt krijgen, dan moet je natuurlijk wel weten hoe je je jouw klanten online gaat bereiken en naar je website gaat trekken.

Door na te denken over een sterk ondernemingsplan word je ook direct gedwongen om na te denken over een marketingplan dat met je mee kan groeien vanaf het moment dat je jouw eigen reisorganisatie start!

Wil je alvast meer weten over marketing en het online verkopen met jouw reisorganisatie? Begin dan bijvoorbeeld met het downloaden van het gratis marketinghandboek voor kleinschalige reisorganisaties van onze eigen marketingexpert Wendy.

300% meer boekingen en zelf achter het stuur

Miriam Kok

“De enorme groei van Kingfisher Tours Egypte is het ‘levende bewijs’ dat Wendy’s website adviezen en marketingmethodes werken. Mede dankzij Wendy hebben wij 300% meer boekingen en zit ik nu weer zélf achter het stuur van mijn bedrijf en dat wens ik iedereen toe.”

Miriam Kok, Kingfisher Tours Egypte

Bouw een goed netwerk op als je een reisorganisatie begint.

Als je een reisorganisatie begint, dan kan een lidmaatschap bij een gerenommeerde organisatie binnen de reisbranche helpen. Afhankelijk van je aanbod is een garantieregeling ook belangrijk. Het is in Nederland weliswaar niet wettelijk verplicht om je bij die partijen aan te sluiten, maar als je succesvol een eigen reisorganisatie wil starten is het wel aan te raden. Door lid te worden van dit soort grote partijen kun je namelijk gemakkelijk een goed netwerk opbouwen en zorgeloos reizen verkopen. Dit vergroot vervolgens weer de kans om succesvol te zijn als je een reisorganisatie begint.

Interessante partijen zijn:
● Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)
● Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR)
● Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)
● STO-Garant
● Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO)
● VZR Garant
Facebook Community voor Kleinschalige Reisorganisaties

De laatste partij in deze groep is super waardevol: dit is een online community op Facebook waar jij in contact kunt komen met ervaren reisondernemers en experts, die weten hoe je succesvol een eigen reisorganisatie runt: de Facebook Community voor Kleinschalige Reisorganisaties. Je kunt hier vragen stellen, andere reisondernemers leren kennen, samenwerken en er worden regelmatig gratis marketing Webinars georganiseerd door Wendy (onze eigen marketingexpert). Je vindt hier ook leerzame kennissessies met andere experts uit de reisbranche, dus meld je direct aan en begin met het opbouwen van een zakelijk netwerk!

Eigen reisorganisatie starten compleet met verzekeringen en voorwaarden.

Een ander belangrijk punt waar je over na moet denken zijn verzekeringen die je als reisorganisatie afsluit. Als je een reisorganisatie begint, dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) onmisbaar. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat jij niet onverhoopt met hoge kosten komt te zitten. Je bent met andere woorden verzekerd als een reiziger tijdens een reis in een ongeluk terecht komt of ziek wordt.

Ook moet je de voorwaarden die je hanteert duidelijk aangeven als je een eigen reisorganisatie start. Denk hierbij aan zaken zoals aanbetalingen en annuleringen. Officieel mag je hier volledig zelf invulling aan geven. Wij adviseren je wel om de voorwaarden die de Consumentenbond hanteert goed te bestuderen. Die voorwaarden zijn namelijk opgesteld in samenwerking met reisorganisaties én reizigers. Door deze voorwaarden grotendeels over te nemen of vergelijkbare te hanteren zorg je er gelijk voor dat zowel jij als je reizigers een top ervaring hebben!

Als je je met jouw startende reisorganisatie aanmeldt bij de VVKR of ANVR dan kun je ook gebruik maken van hun standaard algemene reisvoorwaarden.

Je aanbod regelen als je een reisorganisatie begint.

Zonder vliegtickets en reizen kun je moeilijk een eigen reisorganisatie starten. Uiteraard bepaal je geheel zelf wat voor reizen je gaat aanbieden. Wist je namelijk dat je diverse mogelijkheden hebt om aan tickets en reizen te komen? Je kunt ten eerste de kanalen gebruiken die ook voor consumenten beschikbaar zijn. Dat is alleen niet de meest effectieve manier als je een reisorganisatie begint. De tweede optie is om in zee te gaan met consolidators. Dit zijn grote partijen die in enorme hoeveelheden vliegtickets opkopen en doorverkopen aan beginnende reisorganisaties.

Voorbeelden van consolidators:
● ATPI
● Vuelandia

Professionele website om je eigen reisorganisatie te starten.

Ten slotte is er nog één belangrijk element dat ervoor zorgt dat jij effectief een reisorganisatie begint: de website. Voor online travel agents moet je website veel meer zijn dan alleen een online visitekaartje. Je website is eigenlijk jouw 24/7 online medewerker die jouw potentiële gasten moet gaan aantrekken via Google en andere online websites, die hen moet overtuigen om bij jou te boeken en hen aan jou moet ‘binden’, zodat ze in andere jaren nog eens bij jou terugkomen. Daarom is het niet alleen belangrijk dat de website goed werkt. Ook de uitstraling en het verhaal dat je met de site vertelt, dragen bij aan de ervaring voor je reizigers. Als je een eigen reisorganisatie start, dan wil je dat je website dé plek is waar mensen komen om hun nieuwe avontuur uit te kiezen.