Het beginnen van een reisbureau: hoe start je?
Er staat op deze pagina veel informatie. En het is allemaal van belang. Pak dus gerust een kopje koffie of thee, zodat je goed de tijd hebt om deze pagina te lezen :-)
Als jij op het punt staat een eigen reisbureau te starten, dan wil je natuurlijk weten wat je allemaal moet regelen om vlekkeloos aan de slag te gaan. Van de juiste verzekeringen tot aan een goed functionerende website en een slimme marketingstrategie: het zijn allemaal belangrijke zaken die je ineens moet regelen of waar je achteraan moet. Daarom vind je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om moeiteloos jouw droom te verwezenlijken en je eigen reisbureau te starten!
Geen vergunning nodig om zelf een reisbureau te starten.
Het is goed om te weten dat je in Nederland geen speciale vergunningen of diploma’s nodig hebt om een reisbureau te starten. Hierdoor kun je dus in theorie gelijk je bedrijf opzetten.
Binnen Nederland gelden er natuurlijk wel bepaalde wettelijke regels waar je je als ondernemer binnen de reisbranche aan moet houden (bijvoorbeeld de Reclamecode voor Reisaanbiedingen en specifieke BTW/belastingregels voor reisbureaus zoals de Reisbureauregeling).
Europese wet op pakketreizen: zorg dat je je verplichtingen kent.
Naast de Nederlandse regelgeving moet je ook een oog houden op de Europese wetgeving. Ga je namelijk pakketreizen aanbieden (bijvoorbeeld een vliegticket en hotel adviseren, of rondreizen samenstellen waarin je hotels en excursies combineert)? Dan moet je volgens de Europese wet een garantieregeling hebben tegen financieel onvermogen. Dat wil zeggen dat je je aan moet sluiten bij een garantiefonds. Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), STO-Garant, Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators (GGTO) en VZR Garant zijn partijen waarbij je een garantieregeling kunt afsluiten.
“300% meer boekingen en zelf achter het stuur”
“De enorme groei van Kingfisher Tours Egypte is het ‘levende bewijs’ dat Wendy’s website adviezen en marketingmethodes werken. Mede dankzij Wendy hebben wij 300% meer boekingen en zit ik nu weer zélf achter het stuur van mijn bedrijf en dat wens ik iedereen toe.”
Word lid van branchevereniging VvKR.
Hoewel je op eigen kracht gerust een reisbureau kan starten, is een helpende hand of wat advies nooit verkeerd. Daarom is het verstandig om je aan te melden bij brancheorganisatie Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). Zoals de naam aangeeft is VvKR een belangenvereniging gericht op de kleinere reisbureaus. De leden en ervaringsdeskundigen van deze vereniging runnen allemaal zelf ook een eigen kleinschalige reisorganisatie en zij zijn dus gericht op een persoonlijke benadering en kleinschalig toerisme. Hierdoor kun jij met een gerust gevoel prachtige reizen en avonturen voor je reizigers regelen én profiteren van collectieve voordelen op verzekeringen, juridisch advies, zakelijke trainingen en marketing masterclasses (deze laatste worden vaak verzorgd door marketingcoach en mede-oprichtster van reisbureauwebsite.nl, Wendy Assenberg van Eijsden).
VvKR heeft ook een handig handboek voor Startende Reisorganisaties waarin je alles leert over juridische eisen, inkoop, garantiefondsen, schrijven van een ondersnemersplan etc.).
Een andere organisatie die je kunt overwegen is de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR). Dit is een van de belangrijkste brancheorganisaties binnen de reisbranche en zij verwelkomen zowel grote bedrijven als starters. Via ANVR kun je in gesprek komen met ervaren coaches die je graag helpen om soepeltjes je reisbureau te starten. Daarbij moeten we wel een kanttekening maken dat deze organisatie toch meer gericht is op grotere partijen en de kosten om je hierbij aan te sluiten liggen ook veel hoger. Misschien is een lidmaatschap van ANVR in de toekomst een goede investering, maar als je net je reisbureau start is de VVKR waarschijnlijk een betere match.
Reisbureau starten met vertrouwd keurmerk
Als je lid bent van VvKR (of ANVR) dan mag je vervolgens hun logo vermelden op je reisbureau website. Zo’n logo zal meer vertrouwen scheppen bij potentiële klanten. Daar komt nog eens bij dat het simpelweg een makkelijke manier is om aan potentiële klanten te laten zien dat je werkt volgens strenge kwaliteitseisen en alles serieus aanpakt. Naast het VvKR-logo is het ‘keurmerk’ van een garantiefonds, zoals dat van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) het belangrijkste keurmerk dat je kunt hebben als je reisbureau start.
Verzekeringen en voorwaarden om eigen online reisbureau te starten.
Een lidmaatschap van een gerenommeerde organisatie zoals VVKR is natuurlijk niet genoeg. Er zijn nog wat belangrijke zaken waar je goed over na moet denken als je een eigen online reisbureau start. Zaken waarover je moet nadenken zijn bijvoorbeeld hoe je omgaat met aanbetalingen van een reis of annuleringen.
Algemene reisvoorwaarden opstellen
Wanneer je een reisbureau start is het verstandig om duidelijke reisvoorwaarden op te stellen. Dit is wettelijk niet verplicht, maar in de praktijk wel gangbaar en verstandig. Zo weet iedereen die bij jouw reisbureau een reis boekt van te voren precies hoe jij omgaat met (aan)betalingen, annuleringen, aansprakelijkheid, klachten, onverwachte omstandigheden etc. en voorkom je problemen.
Wanneer je lid bent van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) of ANVR kun je bijvoorbeeld gebruik maken van hun modelreisvoorwaarden. Op die manier weet je zeker dat je bij het starten van jouw reisbureau direct aan alle regels voldoet die de Europese wetgeving stelt bij het totstandkomen van transacties (boekingen) via jouw reisorganisatie.
Aansprakelijkheidsverzekering voor jouw reisorganisatie
Ook heb je nog verzekeringen nodig als je zelf een reisbureau start. De voornaamste verzekering die je moet afsluiten is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Door deze verzekering af te sluiten krijg je niet met hoge kosten te maken als bijvoorbeeld een reiziger tijdens een reis ziek wordt of in een ongeluk verzeild raakt.
“Een enorme toename van het aantal aanvragen.”
“Ik ken Michel al vele jaren en hij heeft de websites gebouwd voor zowel Lotus Tours als Eshi Eco Travel. Dit tot zeer grote tevredenheid! Michel voelt uitstekend aan wat de wensen zijn en maakt in overleg de website helemaal op maat. Hij denkt ook actief mee en komt met suggesties voor verbeteringen waar je zelf niet snel aan zou denken. Verder reageert hij bijzonder snel en als het nodig is ook buiten kantooruren wat ik echt een grote toegevoegde waarde vind. De nieuwe website voor Eshi Eco Travel heeft ook gezorgd voor een enorme toename van het aantal aanvragen. Kortom: een echte aanrader!”
De vliegtickets regelen voor jouw reisbureau.
Natuurlijk kun je niet een reisbureau starten zonder vliegtickets in te kopen. Jij bepaalt zelf welke reizen je aan gaat bieden als je een reisbureau start en of jij je reizen inclusief of exclusief vliegtickets aanbiedt.
Regelmatig zien wij startende en kleine reisbureaus die besluiten om géén vliegtickets in hun reizen op te nemen, omdat daar heel weinig marge op zit en klanten vaak zelf goedkoper online vliegtickets kunnen aanschaffen. Wanneer jij wél vliegtickets wilt opnemen in je reizen, dan zijn er verschillende manieren om aan vliegtickets te komen. Zo kun je de kanalen gebruiken die voor consumenten beschikbaar zijn. Er is echter een slimmere manier. Binnen de reisbranche zijn er namelijk een aantal consolidators.
Consolidators zijn partijen die in grote aantallen vliegtickets opkopen en doorverkopen aan starters. Hierdoor hoef jij niet aan de regels van de International Air Transport Association (IATA) te voldoen. Onder andere Airtrade, ATPI en Vuelandia zijn consolidators. Door tickets te kopen van deze partijen kun jij als startend reisbureau de beste én voordeligste reis aanbieden.
Leren van succesvolle ondernemers met een eigen reisorganisatie.
Wanneer je jouw eigen reisbureau wilt openen dan krijg je te maken met allerlei vragen die horen bij het ondernemen in de reisbranche. En dan is het fijn om te kunnen sparren, vragen te kunnen stellen en te kunnen leren van anderen die hier al meer ervaring mee hebben. Of je nu aanloopt tegen vragen over hoe je goede reisvoorstellen opstelt, juridische vragen hebt over annuleringen of tips wilt om jouw eigen reisbureau te promoten: ga niet in je eentje ‘het wiel opnieuw uitvinden’, want dat is zonde van je tijd!
Er is een uitgebreide online community op Facebook waar jij in contact kunt komen met ervaren reisondernemers en experts, die weten hoe je succesvol een eigen reisbureau runt: de Facebook Community voor Kleinschalige Reisorganisaties. Deze community is gestart door onze eigen marketingcoach Wendy en zij deelt hier regelmatig nieuws uit de branche en organiseert in de groep ook regelmatig gratis marketingtrainingen en zakelijke trainingen met andere experts uit de reisbranche. Dus word direct lid en begin met het opbouwen van een zakelijk netwerk. Het is leuk als je je ook even persoonlijk voorstelt in de groep, dan zul je zien dat andere ondernemers altijd bereid zijn je te helpen met advies en support voor het starten van je reisbureau!
“Het is fijn om een koers te varen en te vertrouwen dat de website er beter uit komt”
“Omdat we al een aantal jaren aan het zoeken waren naar een plan hoe we de website van www.tura-travel.nl beter vindbaar konden maken, zijn we met Wendy en Michel in zee gegaan. Het is fijn om een koers te varen en te vertrouwen dat de website er beter uit komt”.
Een eigen online reisbureau starten: de website.
Als je alle bovenstaande zaken hebt geregeld, dan resteert er nog één cruciaal element om succesvol een reisbureau te starten. We hebben het natuurlijk over de website. Zonder een goed werkende reisbureau website ben je nergens, want meer dan tweederde van de reizigers boekt de vakantie tegenwoordig online.
Voor jouw eigen reisbureau is je website je belangrijkste verkoopkanaal: hét platform waar reizigers hun volgende avontuur kunnen boeken. Een goede reisbureauwebsite is echter meer dan alleen een passief visitekaartje: jouw website moet als een magneet klanten aantrekken via Google en bezoekers overtuigen om bij joù hun volgende reis te boeken.
Jouw reisbureauwebsite als je automatische marketingsysteem
Je website is eigenlijk jouw eigen automatische marketingsysteem: de 24/7 geopende online versie van jouw reisbureau, waar jij als reisadviseur jouw persoonlijke verhalen, reistips en ervaringen deelt en mensen helpt om een reis te vinden die bij hun wensen past.
Houd er bij het starten van jouw reisbureau dus rekening mee dat je je in internetmarketing zult moeten verdiepen. Begin bijvoorbeeld met downloaden van het gratis marketinghandboek voor kleinschalige reisorganisaties van onze eigen marketingexpert Wendy.
Laat je website bouwen door een expert
Je hoeft niet zelf een website te bouwen. Als je een reisbureau start heb je genoeg zaken aan je hoofd om te regelen. Bovendien maakt het echt een verschil als je een ervaren partij inschakelt om dit uit handen te nemen. Zo begrijpen wij als geen ander wat er op online vlak nodig is om het meteen goed aan te pakken en een website te bouwen die jou daadwerkelijk boekingen oplevert.
Daarnaast denken we graag met je mee zodat jouw website gelijk een geweldige eerste indruk maakt. Met een goed werkende website die alles bevat wat jij wilt laten zien en belangrijk vindt, lok je een reactie uit bij reizigers. Kortom, met een goede website haal je al gauw meer leads en nieuwe klanten binnen – zelfs als je net een reisbureau start!
Website voor startende reisondernemers met minder budget
Heb jij (nu nog) geen budget om een website te laten bouwen door een expert en denk je erover om het zelf te doen of ‘via via’ een voordelige websitebouwer te zoeken? Zorg dan dat je vóórdat je gaat bouwen precies weet waar een succesvolle reisbureauwebsite aan voldoet, zodat je niet achteraf voor dure verrassingen komt te staan!
Wij hebben (speciaal voor mensen die net hun reisbureau starten) een online cursus ontwikkeld, waarin we jou helpen met alles wat nodig is om via internet reizen te verkopen. Je leert o.a.:
– Hoe je een goede (winstgevende) doelgroep kiest
– Hoe je goede (voorbeeld)reizen ontwikkelt
– Welke productnamen je moet kiezen om én gevonden te worden in Google én je websitebezoekers enthousiast te maken om te boeken
– Hoe je jouw eigen online identiteit/ huisstijl maakt, die echt bij jou past
– Wat qua design en techniek belangrijk is bij het ontwerpen van jouw eigen website
– Wat de onmisbare onderdelen zijn voor iedere pagina op jouw reisbureauwebsite
– Hoe je teksten schrijft voor jouw eigen reisbureauwebsite
– Maar vooral: hoe je aan je eerste klanten komt!
Ontvang meer online boekingen met een bewezen succes formule.
Wij bouwen écht goede WordPress websites voor kleinschalige reisorganisaties, dankzij een bewezen succesformule. Volledig passend bij jouw bedrijf. Van strategie en concept, via ontwerp en ontwikkeling naar onderhoud en support. Meer online boekingen. Meer tijd over voor andere zaken. Wil jij ook online succes behalen?